You are currently viewing 10 NAČINOV KAKO ODKLENITI GENTLEMANA V SEBI (1/2)

10 NAČINOV KAKO ODKLENITI GENTLEMANA V SEBI (1/2)

  • Post category:čarnice

Si pripravljen redefinirati moškost?

Predolgo so nam prodajali idejo, da je moškost povezana z dejavniki kot je fizična moč, koliko zaslužimo, kakšen avto vozimo, koliko vrčev piva lahko nagnemo, s koliko ženskami smo spali… Praktično rečeno, kako alfa smo lahko – kot, da nas to ocenjuje kot moške.

Če zavrnemo to verzijo moškosti se nam lahko zgodi da postanemo zapuščeni v družbeni puščavi – kjer smo tako odločeni, da ne bomo alfa in zato postanemo nasprotje – copata. Oziroma še slabše, ONAM (Občutljiv New Age Moški).

Verjamem, da obstaja nova pot: pot modernega gentlemana. Tej rečem Vrnitev Gentlemana

Biti gentleman je nekaj mnogo več, kot odpirati vrata sovoznikovega sedeža in imetja dobrih manir. Biti gentleman je biti kdor si, brez sramu in opravičevanja. Je ustvarjati neverjetne povezave z drugimi – moškimi in ženskami.

Je védenje, da imaš vedno na voljo bogastvo izbir, je imeti samozavest, da se odločaš za to, kar zanima tebe, in še pomembneje, da izbiraš kar zate dejansko deluje.

Biti gentleman pomeni biti za volanom svojega življenja. To narediš v naslednjih korakih.

 

  1. SPUSTI MASKO

Moški imamo nagnenje k temu, da se svetu predstavljamo kot slika, namesto da bi živeli kot to kar smo. To sliko vrlin si zgradimo glede na pričakovanja drugih: družine, prijateljev, punc, sodelavcev, delodajalcev… Spisek nima konca. Tako zaposleni smo z zadovoljevanjem vseh drugih, da v postopku zgubimo sami sebe. Je mogoče, da igraš vlogo? Ali dve, tri? Smešen tip na delovnem mestu. Zanesljiv prijatelj. Nor tip na žurkah. Spisek nima konca…

Moj nasvet je, da se močno zaveš kako pogosto beseda »moral bi« vpliva na tvoje odločanje. »Moral bi iti tja zaradi službe, ker če ne grem bom sidro svoji ekipi. Ali, »moral bi ostati dlje, ker si bodo drugače mislili, da sem dolgočasen.«

Ko živiš svoje življenje zavezan na druge postaneš bleda različica sebe in moraš neprestano prilagajati svoje vedenje. Tako postaneš stisnjen v škatlo, ki je premajhna zate.

Naj bo »moral bi« tvoj črv v češnji: opozorilo za čas, ko nekaj počneš iz obveznosti, ne iz izbire. Kot gentleman imaš vedno izbiro.

 

  1. VÉDI, DA JE MOČ V RANLJIVOSTI

Ranljivost ni šibkost, ampak moč. Zakaj? Ker rabiš jajca da sprostiš svoje pregrade in pokažeš ljudem sebe takega kot si, z vsemi svojimi napakami, strahovi in dvomi.

Izogibanje ranljivosti – izogibanje temu, da si kdor res si – to nas naredi šibke.

Ena izmed izbir, ki te kot moškega najbolj opolnomoča je, da odstraniš svojo masko in rečeš. »Zdravo svet. Tukaj sem. Če si z mano, odlično.« Če nisi – prav tako.«

V tem je nekaj tako neustrašnega in samozavestnega.

 

  1. PRENEHAJ S SAMOKRITIKO

Kot družba smo odvisni od sojenja. Večino časa sploh ne vemo, da to počnemo. Kot, da smo programirani, da neprestano ocenjujemo svoj nastop: kako izgledamo, kako zvenimo, kako smešni smo… In ko ne dosežemo katerega koli standarda, ki si ga postavimo se bičamo. Sodba je tako uničujoč in omejujoč nazor. Edini način, da prenehamo… je da prenehamo! To je TVOJA odločitev.

Naslednjič, ko pogledaš v ogledalo opazuj kakšne misli privrejo na plano – in če so v dvorani sodbe si preprosto reči: STOP. Izberi drugo misel. Osredotoči se na nekaj, kar ti je na sebi všeč. Naredi smešno faco, zarenči in ubij sodbo s smehom! Glavno je, da opaziš kako pogosto se sodiš in da se zavestno potrudiš, da to zmanjšaš. To je prehod do stanja, kjer imaš rad sam sebe: žig gentlemana.

 

  1. PREPUSTI PRETEKLOST PRETEKLOSTI

Si kdaj v glavi igraš tisto staro kaseto? Saj veš katero – označena je z: »vsaka slaba izbira, ki sem jo kadarkoli naredil!« (V Full HD kvaliteti).

Postanemo lahko obsedeni z izkopavanjem preteklosti in premlevanjem neumnosti, kot »zakaj sem naredil to, oblekel tisto, rekel to, nisem rekel tega… tako izčrpujoče je! Poleg tega ne služi nobenemu namenu, razen temu, da se neprestano sodimo kot moški.

Zapomni si: vedno lahko narediš samo najboljše kar lahko z najboljšimi orodji, ki jih imaš v tistem trenutku. Zadaj si, da se boš prenehal soditi – preteklost, sedanjost in prihodnost. Glej na napake, kot na naučene lekcije. Glej na njih kot izkušnje, bodi hvaležen za zavedanje, ki so ti ga dale in pojdi naprej.

 

  1. NE GLEJ NA DRUGE MOŠKE KOT TVOJO KONKURENCO

Nekateri moški imajo močno potrebo po tem, da se dokažejo pred drugimi, predvsem če so prisotne ženske. Zakaj? Lahko rečeš, da je to zaradi preživetja najuspešnejših, kjer se najuspešnejši razmožuje. V resnici je to zato, ker smo se v prenesenem pomenu priučili, da je velik del naše vrednosti povezan s tem, da si na vrhu prehranske verige.

Kot gentleman si lahko izbereš, da pri tem ne prisostvuješ. Lahko si izbereš, da opustiš rivalstvo. In če začutiš, da to prihaja od nekoga drugega, ostani nevtralen. Ostani TI. Ni se ti treba ponižati na njegov nivo. Nič ti ni potrebno dokazati.

En najbolj neverjetnih vidikov gentlemana je to, da je mnogo lažje imeti sproščena in podpirujoča prijateljstva z drugimi moškimi, brez sporov. Ko drug drugega ne vidite več kot grožnjo, si lahko varujete hrbet, cenite drug drugega in uživate v druženju brez napetosti.

 

DAIN HEER

OCT 5, 2018

[Prevod: Jan Ulčar za Aurora Center]

 

1/2, SE NADALJUJE…